top of page

La creación colectiva significa compartir el esfuerzo del proceso creador, compartiendo también las alegrías de la realización, la felicidad de las ideas. Crear en grupo es también una modalidad para una amistad colaborativa y fuerte, porque el acto de crear pone de relieve la propia intimidad sin que esta última esté mediatizada por lenguajes necesariamente verbales (y que, por tanto, dan más miedo) en un trabajo común, donde las ideas se suman y se amalgaman con nuevas ideas. Significa conocernos a nosotros mismos y mostrarnos sin miedos, en un acto de amor  (Corradini, 2011)

NUEVAS GRAFIAS: DEL TRAZO AL SONIDO

En está propuesta creativa nuestro detonante o punto de incio será a través de una partitura de notación gráfica. Estas partituras reunen en su interior posibilidades que afectan a diferentes disciplinas artisticas: grafias, gestos, sonidos,  movimiento...

Al inicio del proceso de creación, en la práctica,  utilizamos los diferentes elementos constitutivos de la partitura como consignas individuales o detonantes que funcionan como punto de partida o activación del pensamiento divergente. Estas consignas pueden ser de diferentes tipos: a veces desde un concepto musical, a modo de ritmo, timbre, melodía, cadena de acordes, paráfrasis musicales, etc. y otros, desde consignas totalmente extramusicales: una frase escrita, poema, historia, estímulos audiovisuales o gestuales que nos permiten plantear diferentes alternativas e itinerarios, que potencian la interconexión de las diferentes disciplinas que participan de la propuesta. 

 

En este proceso todo lo que es posible y que se hace presente en nuestra imaginación es puesto a prueba: cambio de instrumentos, nuevas maneras de hacerlos sonar, movimientos corporales, nuevas dramatizaciones del texto, cambio de acentuación, nuevas disposiciones espaciales, combinaciones tímbricas por acumulación o eliminación de sonoridades, nuevas formas organizativas, nuevas formas de representar gráficamente el sonido...

Los elementos internos de la partitura y los elementos externos se ponen en juego y se transmutan, mediante la imaginación colectiva, en otros elementos de naturaleza diferente.

En este tipo de transmutaciones buscamos combinaciones “imposibles” a través de la combinación de contrarios, es decir, lo que suena en la voz deriva en la imitación con otros instrumentos o al revés, las voces que tienen una condición monofónica pasan a ser polifónicas, los instrumentos melódicos pasan a ser percusivos, los acentos en las palabras cambian o se mezclan, desaparecen, se intercambian las vocales dentro de las palabras, se dividen o se juntan formando otras palabras, con la intención, de forzar nuestra imaginación hasta territorios no explorados y así, a través de la experimentación constante, encontramos elementos sonoros que activan nuestros mecanismos de pensamiento creativo.

 

Piezas generadas a partir del trabajo creativo con grafia contemporánea

JAZZCÍTRIC

El título del trabajo y los temas no han sido una casualidad, JAZZCÍTRIC hace referencia al producto por excelencia de nuestra ciudad -Carcaixent- y uno de los motores económicos: la naranja. Sin duda ha sido un guiño, a modo de homenaje, a todas las personas cercanas que están vinculadas al mundo de los cítricos, es nuestro producto. Además, las conexiones se han ramificado y potenciado con las diferentes colaboraciones. Por un lado, las piezas originales y, siguiendo el proceso inverso a lo habitual, se han versionado en estilo jazz y electrónico.El resultado es fantástico, pues nos permite imaginar hasta qué punto el material inventado en el aula tiene posibilidades de transformarse y mudarse hasta convertirse en piezas prácticamente nuevas y, como docentes, también nos permite invitar a nuestro alumnado a redescubrir en sus creaciones los cambios y mutaciones propuestas por otros compositores.Uno de los compositores escogidos fue Jesús Santandreu, un experimentado saxofonista de jazz y un compositor en plena expansión que, justamente, es de Carcaixent. Este compositor optó por adaptar los temas escolares a una formación de sexteto de jazz con músicos como: Boro García, trompeta, Toni Belenguer, trombón, Ales Cessarini, contrabajo, Albert Palau, piano, Felip Santandreu, batería, y el mismo Jesús Santandreu , al saxo tenor.Siguiendo con la exploración didáctica, pedimos la colaboración de otros compositores como: Óscar Albuixech, Carlos Botella y Alfonso Almiñana, que nos propusieron otra visión desde el mundo de la electrónica que nos conectó otra vez con las nuevas tecnologías. Después de escuchar los diferentes resultados, podemos decir que han realizado un proyecto donde la creatividad ha fluido en tres bandas diferentes, pero interrelacionadas.

  • SoundCloud - White Circle

NATURA 3.0

La música de Natura 3.0 parteix de sons reals, veus i objectes quotidians. Hem aïllat alguns fragments i els hem manipulat amb l’aplicació de filtres, construint així sons nous que no tenen res a veure amb els originals. És el que anomenem música fixada o música acusmàtica.En la fase exploratòria l’alumnat ha estat “jugant” amb diferents materials i objectes. S’han manipulat botelles amb diferents quantitats d’aigua, les pues d’un batidor, un bol tibetà, ... fent-los sonar de maneres diferents i enregistrant els sons que emeten amb l’objectiu d’extraure’n idees sonores. Després, amb ajuda de la tecnologia, hem aïllat els son gravats i han quedat descontextualitzats, assolint un significant diferent de l’origen, perquè ja són una altra cosa. Seguidament, els materials sonors resultants han estat reconvertits en bases electròniques estructurals que, organitzades i manipulades digitalment, han generat una Luteria contemporània d’instruments virtuals.La incorporació del “cognom” 3.0 a la nova peça fa referència a l’ús de les possibilitats tecnològiques en la creació sonora, és a dir, les aplicacions APP per suports mòbils (telèfons i tablets) i internet com a eina de recerca i treball a l’hora de compartir els resultats.La creació de la peça musical.L’obra està dividida en tres temps: Contemplació, que mostra la bellesa natural. En aquesta part la improvisació a temps real dels dispositius mòbils, el moviment dels ballarins i la imatge, a través de projeccions d’imatges enregistrades en La font de la Parra, un bell indret natural de Carcaixent, s’incorporen en directe a la base electrònica. Destrucció representa l’antropització irresponsable del medi natural. En aquest cas, les aportacions sonores a la base electrònica són llançades des de diferents sensors wii incorporats als ballarins i a un conjunt d’objectes casuals (claus, pots buits, vares metàl·liques, pedres, molls...) connectats a sensors i micros que deformen el seu so natural. El final, Renaixement, reclama l’equilibri i la convivència amable de l’Home amb la Natura com un element més al si d’aquesta. Un nou element sonor incorporat en aquesta part final és la veu, una interpel·lació de l’home a la Natura, mitjançant el poema de Vicent Andrés Estelles, M’aclame a tu, recitat pel polifacètic Carlos Langa.

LA MÀQUINA INTERESTEL·LAR

El repte d’obrir passadissos interdisciplinars és una constant en la pedagogia contemporània. Com ja hem citat, nombrosos teòrics animen els docents a intentar l’aventura transversal de trencar els compartiments estancs de les disciplines acadèmiques i explorar les possibilitats que es presenten amb el tractament holístic dels continguts de les diferents àrees. Ningú no pot negar que Llengua i Música formen un tàndem inqüestionable i són, encabides en el currículum, un itinerari estètic de dimensions insospitades. Al nostre Institut hem dissenyat i dut a terme diferents projectes amb vocació interdisciplinar. “La màquina interestel·lar” ens ha donat peu per barrejar didàcticament les àrees deMúsica i Llengua en 2n d’ESO. Alumnat pro- cedent de grups diversos –un d’ells és un grup d’adaptació- ha col·laborat en la mesura de les seues possibilitats per aconseguir el producte final. Aquesta ha estat, a grans trets, la seqüència didàctica:

•Treballem en l’aula de Llengua un vocabulari específic, elaborat a partir de l’experiència as- solida a l’aula de música.

 

•Incorporem aquests mots musicals a un text literari que dóna peu a l’ús dels objectes sonors que l’alumnat ha explorat en el laboratori sonor.

•Creem la Banda Sonora adient al text, amb “instruments” no convencionals.

•Fem il·lustracions.

•Enregistrem la locució del relat i incorporem la Banda Sonora creada. 

 

La línia principal de la nostra classe de música és la creació musical. Donada la gran diversitat d’estils contemporanis, hem optat per la música concreta. Els fonaments estètics i teòrics d’aquest estil van estar definits pel músic i teòric Pierre Schaffer als estudis de la radiodifusió Francesa l’any 1948 i va ser possible gràcies a les innova- cions tecnològiques i, més concretament, a les que possibilitaren l’enregistrament de la música i els sons d’una forma molt més senzilla. El per- feccionament de la cinta magnètica (magnetòfon) va permetre a aquests músics enregistrar sons i manipular-los fins convertir-los en altres de nous.

 

A hores d’ara la tecnologia basada en l’enregistrament de cinta magnètica ha estat superada per la tecnologia digital. Tot aquell treball artesanal de tallar i enganxar les cintes, de filtrar i accelerar els sons fins convertir-los en quelcom novador, resulten molt més pràc- tics i, sobretot, ràpids. Les primeres accions en aquest treball han estat orientades a la recerca d’objectes que tingueren unes particularitats es- pecials pel que fa a les seues qualitats sonores; molls, ampolles de vidres sonades de mil i una maneres, papers fregats, monedes rodolant, ferrets i bols tibetans han estat el material sonor de partida i l’únic utilitzat per a crear aquesta mena de Banda Sonora futurista. Un cop enregistrats aquest sons i aïllats de la seua referència visual, és a dir, descontextualitzats, hom pot situar l’oient en una escolta totalment diferent. Els creadors de la música concreta feien referència als acusmàtics per indicar aquella escolta sense referència visual de l’objecte sonor. Aquest punt és important doncs ens permet, en el cas del treball de sonorització del conte, fixar els sons dotant-los d’altres significats. El que per a nosaltres seria molt normal si l’escoltarem veient a l’objecte, guanya dimensió i situa tots els sons al mateix nivell. Podem dir que, en certa manera, aquesta nova visió democratitza el so i resta importància als sons que tenen el seu origen en un instrument musical conegut. En aquest sentit caldria recordar les paraules de Murray Schaffer d’un dels pedagogs musicals del s. XX

El nou programari musical permet treballar els processos de la música concreta d’una forma molt més eficient i ràpida. Una vegada enregis- trats el sons dels diferents objectes sonors es re- alitza una selecció d’una mostra del so. Aquest so a través d’un programari especial permet desplegar aquesta mostra en un teclat midi i posteriorment fer ús d’aquest a mode d’un nou instrument. Allò que per a un músic com Pierre Schaffer resultava un procés artesanal d’hores i hores d’escolta i manipulació i muntatge, per a nosaltres suposa un procés d’unes quantes hores de treball. Amb aquesta selecció de sons i aplicant una sèrie de filtres que modulen el so al nostre gust, podem transformar-los i adaptar- los a un textos preparats ad hoc i que faciliten la integració de la història textual i sonora. El pas posterior ha estat el muntatge final i la veu de la narradora, i els sons, perfectament con- trolats, s’han estructurat per tal de dotar d’un altra dimensió la història final. Tot açò, junt a el disseny d’unes imatges creades per l’alumnat han definit aquest producte audiovisual que us oferim.

 

Riff & Raff: escolar jazz sessions.

A la pregunta de qui tocaria millor la música de jazz un negre o un blanc, la resposta d’un gran músic fou: No puc diferenciar mai si el que toca és negre o és blanc. El jazz és l’exemple perfecte d’una simbiosi natural de la música creada entre diferents races. Un paradigma de convivència. Música de negres i de blancs, d’homes i de dones, de músics consagrats i de l’ésser musical que tots tenim. Un so col·lectiu ple d’humanitat. Aquesta vegada la consigna a les aules de música ha estat “el jazz”. Jugarem amb els seus ritmes sincopats, amb els seus accents, sonoritats, estils i sobretot improvisarem. Aprenguérem a fer aquesta música com els antics jasmen, fent arranjaments de cap, sense cap paper que ens obligara a deixar de mirar-nos als ulls o escoltar-nos, pactant pas a pas, decidint melodies, acompanyaments, solos... en aquest cas el jazz ha proporcionat l’energia i acció suficient per seguir aprenent música fent música. Les nostres classes com quasi sempre les comencem explorant les possibilitats sonores, la improvisació ha estat sempre present.

 

D’una part, ha estat en cada recerca de noves sonoritats, nous ritmes, noves possibilitats, de forma semblant al músic que palpa les tecles del seu instrument per exterioritzar les melodies i els ritmes del seu interior, a més a més la improvisació ha estat present com element vital en la música de jazz, com a part inseparable del jazz. Punt on cada músic es despulla sonorament. De tots els elements que constitueixen aquesta música – i altres músiques- potser uns dels elements més suggeridors ha estat la improvisació. Tal vegada, la improvisació musical siga un dels actes més meravellosos i màgics de la música. La idea d’improvisació musical és una qüestió que molts estils musicals han deixat escapar, i com no, és una qüestió pedagògica pràcticament extirpada a la majoria de les aules. Improvisar pot ser de vegades un acte tan senzill com aquell que reinventa xicotetes melodies, o ritmes a partir d’allò que està escoltant, o els xicotets acompanyaments que fem amb el cos, xiulant o percudint sobre un objecte qualsevol a l’escoltar eixa música que tan ens agrada. Acte sovint quotidià, que tothom d’una manera o una altra, de segur ha practicat en un moment determinat. Però tampoc pensem que improvisar és una qüestió de fàcil accés per a nosaltres, la improvisació no ha estat un acte inconscient, no sols ha sigut xiular sobre una cançó o simplement acompanyar creant ritmes amb les palmes sobre allò que sona. En la improvisació conscient cal aprendre per oblidar, és a dir, cal emmagatzemar molta informació per a crear música a temps real. I la grandesa, i el misteri serà després, quan escoltem el músic en el moment màgic i irrepetible, quan amb un desafiament a les possibilitats de creació, començarà a enllaçar idees per a donar-li forma a temps real. Aquest acte sublim quedarà convertit en una mena de reflexe, quelcom automatitzat. En les nostres escoles no hauríem de renunciar mai a tot allò que ens aporta la improvisació. No podem convertir-ho en un simple acte individual i íntim. En l’escola i, com no, en el món de la música, la improvisació és igual a acció, és energia concentrada. Així doncs, reivindiquem la improvisació com un acte que ens permetrà a la fi una escolta atenta, i més intel·ligent. La improvisació ens permetrà des dels coneixements apresos, construir-ne de nous, ser més originals i més lliures i, com no, ens proporcionarà una eina per crear les nostres músiques i compartir-les amb tots vosaltres.

La veritat és que aquest projecte ha estat un repte i una oportunitat per a la nostra imaginació. Improvisar i a la fi crear la nostra pròpia música és posar nombrosos mecanismes mentals, físics i emocionals, tanmateix interactuant alhora: memòria, lògica, concentració, col·lectivitat, individualitat, imaginació, coratge, determinació, goig estètic, acció, espontaneïtat, frescor, sorpresa, evocació, imprevisibilitat , subtilesa, energia, coneixement cultural... en una recerca constant cap a una utopia sonora. Aquesta vegada per completar el cercle, sols ens quedava invitar els nostres músics de jazz, i que millor invitació que participar tots junts d’aquest acte de creació col·lectiu. Les sis peces que escolteu es crearen a la nostra escola i a partir d’aquests senzills arranjaments, els músics han desenvolupat altres 6 temes, que continuen amb els records i reminiscències sonores d’allò que va de ser parit a les nostres aules, però, que a partir d’una mutació raonada i banyada amb anys d’experiència i esforç han esdevingut altres temes. La lliçò s’amplia en aquest punt, doncs ara hem de fer un major esforç en detectar com s’han produït els canvis. Hi ha moltíssima música bona feta amb quatre idees senzilles, i potser aquest fou el nostre punt d’eixida. Fer música senzilla, utilitzant procediments senzills. En aquest punt els nostres alumnes entren en el món de la composició i hem de remarcar que composar no és fer simfonies. L’experiència de compondre tracta fonamentalment de trobar estratègies per entendre i gaudir més i millor de la música, per participar plenament d’aquesta vivència sonora.

Està clar que les possibilitats creatives a l’hora de crear música d’un músic professional són infinites, i per a un alumne de secundària sense formació musical li pot resultar esgotador plantejar-se fer música, però amb aquesta proposta hem pretès apropar dues mentalitats musicals: el que ha de viure amb la música i el que viu de la música. Les dues possibilitats han de compartir l’experiència de la música, móns de vegades més propers del que pensem. La música és una qüestió lògica i a més a més la música bona, no ha de ser necessàriament complexa. La idea de compartir les músiques creades a les nostres aules amb músics professionals, per tal de realitzar altres plantejaments sonors a partir de les nostres idees ha estat una experiència única. D’una part única per que no tinc cap record d’una projecte com aquest, i única sobretot per la possibilitat de veure de prop com una idea sonora pot ser transferida i convertida en nombroses possibilitats sonores.

  • SoundCloud - White Circle

Manduca Nigth (Tema disc) interpretat per l'alumnat de l'IES Vermellar - L'Olleria (Auditori de Montaverner)

bottom of page